Een holistische visie op katten en water

Gepubliceerd op 29 september 2020 om 15:43

Heb je wel eens goed gelet op het drinkgedrag van je kat? Wat denk jij? Drinkt je kat voldoende of wat aan de weinige kant? Hoe vaak zie je hem eigenlijk drinken? Water is voor de kat, net als voor ieder levend wezen, van levensbelang. Te weinig drinken kan namelijk voor diverse gezondheidsproblemen zorgen. Welke problemen kunnen er ontstaan en hoe voorkom je dit?

Even terug naar de natuur

Katten drinken van nature weinig. Ze komen van oorsprong uit gebieden waar het erg droog is, het kan in zulke gebieden dagen duren voordat ze water tegenkomen. Daarom is het lichaam van de kat gebouwd om vocht goed vast te houden. Daarnaast halen ze het meeste vocht uit hun prooi die ze oppeuzelen. Wanneer ze in de natuur een waterplas tegen komen, zijn ze waakzaam voor andere roofdieren. Katten drinken daarom liever uit een ondiepe dan uit een diepe waterplas.

Gevolgen van te veel en te weinig drinken

Wanneer je kat opeens meer drinkt dan normaal is het tijd om dit goed in de gaten te houden. Indien het om een binnenkat gaat, zal hij vaker op de kattenbak gaan. Het zou zelfs kunnen zijn dat je natte plekken in huis tegen komt. Gedraagt je kat zich daarnaast ook wat anders dan normaal en eet hij bijv. minder? Dan is het verstandig om de dierenarts in te schakelen en de urine te laten controleren. Hieruit kan namelijk opgemaakt worden of je kat last heeft gezondheidsproblemen zoals nierfalen, een snelle schildklierwerking of diabetes. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar het is wel een aandachtspuntje.

Mijn ervaring is dat heel veel katten te weinig drinken. Ze drinken, zoals eerder vermeld, van nature al minder dan andere diersoorten. Uitdroging en blaasproblemen zijn gevolgen van te weinig drinken. Maar hoe kom je daar achter? Controleren of je kat aan het uitdrogen is, is heel simpel. Je pakt ter hoogte van het schouderblad tussen duim en wijsvinger een stukje huid en tilt dit ietsje op en laat het weer los. Wanneer de huid weer soepel in de plooi valt is er niks aan de hand, je kat heeft op dat moment een goede vochtbalans. Wanneer de huid langzaam terugzakt of zelfs omhoog blijft staan is dit een tegen van uitdroging.

Ook blaasproblemen ontstaan door te weinig drinken. De al geconcentreerde urine van katten wordt nóg geconcentreerder, hierdoor vormen er makkelijk kristallen in de urine en er ontstaat blaasgruis of blaasstenen. Blaasontsteking is ook een veel voorkomend probleem bij katten. Door te weinig drinken is er een mindere doorspoeling. De aanwezige bacteriën zorgen voor een verhoging van de pH in de blaas, waardoor ook hier de kans op blaasgruis toeneemt. Blaasontsteking kan ook een oorzaak zijn van een verminderde werking van het immuunsysteem. Dit kan leiden tot een verminderde weerstand van het slijmvlies in de blaas, waardoor dit milieu vatbaarder is voor micro-organismen die makkelijker infecties aan de blaas kunnen veroorzaken.

Relatie met de voeding

''Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding'' is een belangrijke uitspraak van Hippocrates, de grondlegger van de natuurgeneeskunde. Met juiste voeding behandel je je dier al preventief tegen gezondheidsproblemen. Als ik de voeding van de kat onder de loep neem zie ik dat zij van nature natuurlijk vleeseters zijn, eigenlijk nog meer dan honden. Toch eet de hedendaagse kat vooral brokjes. Wat is hiervan de relatie met water denk je? Juist! In brokjes zit veel minder water! Als ik het vochtpercentage in vlees en brokjes vergelijk, zie ik dat er in natvoer of Kvv (kant en klaar vers vlees) 75% aan vocht zit en in droogvoer (brokjes) 10%. Natvoer of Kvv bevat dus veel meer water.
Wat je dan vaak ziet is dat katten die brokjes krijgen, meer drinken dan katten die vlees krijgen. Dat komt omdat de katten die vlees krijgen al voorzien zijn en dus minder vocht naast de voeding nodig hebben. Zij zijn vaak beter gehydrateerd dan katten die brokjes eten, ook al lijkt de laatste meer te drinken.

Holistische visie

Vanuit mijn holistische, natuurgeneeskundige visie bekijk ik elk dier in zijn geheel. Ik kijk dus niet alleen naar de klacht, maar juist naar het dier zelf. Daarbij betrek ik niet alleen het fysieke lichaam, maar ook het mentale en energetische lichaam. Zo kan ik bepaalde gebeurtenissen, gedragingen en fysieke klachten makkelijker verklaren.

Als ik kijk naar de probleemgebieden waar klachten ontstaan die te maken hebben met drinken en water dan zijn dit de nieren en blaas. Ik kijk naar de plaats waar deze organen liggen, vooral rond het stuitje en de achterhand. In dit gebied staat het bestaansrecht, de veiligheid, stabiliteit en voortplanting van het dier centraal. Gevolgen van te weinig drinken kan dus problemen geven in de nieren en blaas, die ook problemen kunnen geven in het mentale en energetische lichaam. Zo hoort bijv. bij de blaas de emotionele gesteldheid van de kat. Ik zie in de praktijk regelmatig katten met blaasproblemen die veel angst en stress laten zien in hun gedrag, daarnaast hebben zij wel veel wilskracht in zich.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe kan je er zelf voor zorgen dat je kat genoeg water binnen krijgt en daardoor minder snel gezondheidsproblemen oploopt? Ik geef je diverse tips om het drinken van je kat te stimuleren.

  • Geef vochtrijke voeding: brokjes bevatten te weinig vocht voor je kat! Geef eens een goede kwaliteit natvoer en of Kvv. Dit bevat van zichzelf al veel vocht en minder toegevoegde stoffen dan brokjes. Win-win situatie!
  • De drinkbak: wat voor materiaal heeft deze? Is die smal of lekker breed? Veel katten vinden het erg vervelend als hun snorharen de randen van de drinkbak raken, dit kan ze ervan weerhouden om te drinken. Zorg dus voor een brede drinkbak, het liefst een stenen bakje (katten hebben hier de voorkeur voor) en een bakje dat niet te diep is (denk aan die roofdieren in de waterplas!). Dit geldt trouwens ook voor het etensbakje.
  • Denk aan de plek waar je het drinkbakje plaatst. Zet deze op een lekker rustig plekje, bijv. in de hoek van je kamer i.p.v. in de gang waar iedereen doorheen loopt. Let er ook op dat de drinkbak niet te dicht bij de kattenbak staat, dit kan je kat ervan weerhouden om te drinken. Wist je trouwens dat katten van nature niet drinken op de plek waar ze ook eten? Het is dus verstandig om drink- en voerbak te scheiden.
  • Biedt op meerdere plaatsen in huis water aan. Net als bij de kattenbak geldt, 1 per kat + 1 extra. Mijn ervaring is dat katten graag in het kozijn drinken, in de tuin uit een bakje, denk ook aan de bovenverdieping en de looproutes van je kat!
  • Stromend water is het leukste en lekkerste wat er is! Ken je die waterfonteintjes voor katten, ik ben er fan van! Veel katten zijn er niet van weg te slaan en het stimuleert het drinken heel erg. Echt de moeite waard voor iedere kat!
  • Zorg elke dag voor schoon en vers drinkwater, vergeet ook niet om de waterbakjes elke dag schoon te maken. Je kan zelfs verschillende soorten water aanbieden, zoals: kraanwater, bronwater, regenwater.
  • Om je kat nóg meer te stimuleren om water te drinken kan je wat bottenbouillon door het water heen doen. Bottenbouillon heeft een positieve werking en bevat veel mineralen, hé weer een win-win situatie! Klik hier voor het recept.
    Het toedienen van melk of speciale kattenmelk zou ik niet doen, het bevat juist calorieën die zorgen voor dikmakers en verder zit er geen voedingswaarde in. Sommige katten reageren heftig op het stofje lactose en kunnen daar maag- en darmproblemen van krijgen.

Heb je vragen over dit blog of wil je weten wat ik voor jouw kat kan betekenen?
Stuur mij een berichtje!

Reactie plaatsen

Reacties

Kim van Bodegraven
een jaar geleden

Hallo, ik kreeg de tip om eens naar de holistische benadering te kijken voor mijn kat Suus die kampt met de ene blaasontsteking na de andere.. Ik heb een blaasonderzoek laten doen en daar kwam niets uit.. Stress moet het dan zijn, werd er dus gezegd..
En dat kan ik best plaatsen.. Suus is mijn 3e kat en het botert niet met 1 van de andere katten, al lijkt het na 6 jaar wat bijgetrokken en nu beginnen de blaasontstekingen.. Ik weet niet precies hoe dit in z’n werk gaat, dus ik hoop wat informatie te krijgen van u.. groetjes, Kim