5-Elementen in het voorjaar

De vijf elementen theorie is een indeling in vijf verschillende karaktertypen volgens de Chinese geneeskunde en kan vertaald worden naar dieren. Het type heeft niet alleen invloed op het karakter, maar ook op de omgang van de mens, training, voeding, huisvesting en de gezondheid van je dier.

Lees meer »

Natuurlijke tekenbestrijding en preventie

Wat een warmte ineens! Super lekker natuurlijk, maar dit betekent wel een explosie van teken na een redelijk koud begin van het voorjaar.De laatste jaren komt de teek steeds meer in Nederland voor, het is dus belangrijk dat onze huisdieren hier goed tegen beschermd worden.

Lees meer »

Een holistische visie op katten en water

Heb je wel eens goed gelet op het drinkgedrag van je kat? Wat denk jij? Drinkt je kat voldoende of wat aan de weinige kant? Hoe vaak zie je hem eigenlijk drinken? Water is voor de kat, net als voor ieder levend wezen, van levensbelang. Te weinig drinken kan namelijk voor diverse gezondheidsproblemen zorgen. Welke problemen kunnen er ontstaan en hoe voorkom je dit?

Lees meer »

Mijn paard heeft pollenallergie, wat nu?!

Proesten, transparante neusuitvloeiing, af en toe hoesten, hoofdschudden, neus afvegen aan alles wat hij tegen komt... Een paar weken geleden merkte ik het al aan mijn paard Akuna; het pollenseizoen is van start gegaan!

Lees meer »

Rotstraal: met beide handen aanpakken!

Met dit natte weer krijgen veel paarden last van rotstraal. Wat is het nou eigenlijk, waardoor ontstaat het en wat kunnen we er aan doen om het te behandelen èn ter preventie? In mijn afstudeerscriptie 'Natuurlijk bekappen of traditionele hoefsmederij, wat is het beste voor je paard?' kwam onder andere het hoefprobleem 'rotstraal' aan bod. Een probleem wat vaak onderschat wordt, maar zeker met beide handen aangepakt moet worden!

Lees meer »

Je dier ondersteunen in het najaar

De zomer komt ten einde en het nieuwe seizoen gaat bijna van start: de herfst.Een periode dat het kouder wordt en je dier zich klaar maakt voor de winter. Hoe kan je je dier ondersteunen in het najaar?

Lees meer »

Recept: Natuurlijke spray tegen vliegen en stekers

Zoals beloofd in het vorige blog zou ik een recept delen om zelf vliegenspray te maken. Het wordt langzaamaan steeds warmer en ik merk ook dat er steeds meer vliegen en stekers aanwezig zijn. Je kan natuurlijk vliegenspray bij een dierenzaak of webshop kopen, maar vaak zijn deze flacons duur en is het al snel op als je flink wat spray gebruikt. Een alternatief is om vliegenspray zelf te maken.

Lees meer »

Zomerkriebels bij paarden

Zomereczeem is een lastig en veel voorkomend probleem bij onze paarden. Er ontstaat hevige jeuk en als het paard enigszins de kans krijgt schuurt hij de huid volledig open. Ondanks allerlei pogingen om de verschijnselen tegen te gaan of de irritaties te verlichten, vergaat menig paard en ruiter de lol in de zonnige zomermaanden. 

Lees meer »

De grote voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is in volle gang! Dit is dé tijd om het lichaam van je dier te reinigen, ik bedoel hiermee niet dat je je dier een flinke wasbeurt moet gaan geven. Draineren, detoxen, ontgiften, ontslakken, reinigen. Het zijn verschillende termen met hetzelfde doel: afvalstoffen verwijderen uit het lichaam.

Lees meer »