Proesten, transparante neusuitvloeiing, af en toe hoesten, hoofdschudden, neus afvegen aan alles wat hij tegen komt... Een paar weken geleden merkte ik het al aan mijn paard Akuna; het pollenseizoen is van start gegaan!
Het is al een paar weken ontzettend mooi weer, waar we maar al te blij mee mogen zijn, maar dit betekent dat alle grassen, bomen en bloemen eerder gaan bloeien. De pollen zitten weer in de lucht en door het mooie weer met bijna geen regen blijven deze ook in de lucht hangen. Sommige dieren ondervinden hier vreselijke last van, net als dat mensen met hooikoorts zullen hebben.
Wat is nou eigenlijk een pollenallergie?
Bij een pollenallergie reageert het lichaam overdreven op een bepaalde soort stuifmeel afkomstig van bijv. grassen, bomen of bloemen. Het immuunsysteem reageert op het stuifmeel alsof het een soort bedreiging is, terwijl andere mensen of dieren hier helemaal geen last van hebben. Een gezond immuunsysteem hoort alleen antistoffen aan te maken tegen ziekmakende indringers. Bij een allergie worden er antistoffen aangemaakt tegen bepaalde stoffen waarbij dit niet zou moeten, in dit geval tegen pollen (stuifmeel). De pollen komen in aanraking met het lichaam via de slijmvliezen van de ogen en neus, vandaar dat het paard hier de meeste irritatie ervaart.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen van paarden met een pollenallergie?
Veel paarden met een pollenallergie krijgen er last van wanneer het weer wat mooier weer wordt en alles in bloei begint te staan. Vaak herken je het als je paard regelmatig proest, wat neusuitvloeiing krijgt en met trainen ook last krijgt. Dit laatste kan zich uiten door bijv. met het hoofd te schudden, het hoofd van de wind wegdraaien, staken of juist ervan weg willen draven/galopperen. Ook tijdens het rijden of longeren wordt er veel geproest, heeft het paard last van neusuitvloeiing of heeft het paard kriebel in de neus en wilt deze graag afvegen aan iets.
Welke maatregelen kun je nemen als je een paard met pollenallergie hebt?
- Een neusnetje is echt een onmisbaar hulpmiddel bij paarden met pollenallergie. Neusnetjes kan je gebruiken als je paard in de paddock of op de wei staat, door hem aan het halster vast te maken. Ook is een neusnetje heel fijn met trainen zoals longeren of rijden. Tip: schaf er een paar aan, zodat je ze niet telkens van je halster en hoofdstel af hoeft te halen. En zorg ervoor dat het een redelijk stevig netje is, als deze te slap is kan dit weer irritatie aan de neus geven doordat hij teveel beweegt en klappert, vooral bij een paard die ook hoofd schudt.
-
Wanneer je paard erg last heeft op zonnige dagen en bij veel wind kan een vliegenkap die je aan het hoofdstel vast kan maken een uitkomst bieden. Hierbij zijn de oren en ogen beschermt tegen de pollen en het felle licht. Ik heb ervaren dat mijn paard minder last heeft van de wind wanneer hij deze kap draagt. Hierdoor is hij rustiger met zijn hoofd en kunnen we toch ontspannen rijden.
- Houd de pollenradar in de gaten! Ja echt waar, deze bestaat! Zo kan je goed zien wanneer je het beste kunt trainen waarbij zo min mogelijk pollen in de lucht zitten. Vaak is dit 's ochtends vroeg of na een regenbui.
- Zorg ervoor dat je paard zo min mogelijk belast wordt met chemische middelen. Zo kan je mestonderzoek doen i.p.v. roekeloos ontwormen. Neem ook eens het vaccinatiebeleid onder de loep. Weet je dat de tetanusenting bijv. 4 jaar (!) geldig is? En wat krijgt je paard voor voeding? Ben je wel eens goed in de ingrediënten gedoken?
- Wanneer een paard een schoon lichaam heeft, vrij van afvalstoffen, kan het immuunsysteem beter zijn werk doen. Een goede weerstand is van groot belang bij een paard met een pollenallergie. Wanneer het lichaam van het paard opgeschoond is en de weerstand goed ondersteunt wordt kunnen de symptomen van pollenallergie al minder tot uiting komen.
Zit je met je handen in het haar en weet je niet wat je moet doen zodat je paard minder last heeft van de pollen? Wil je persoonlijk advies en een behandelplan op maat voor jouw paard? Neem eens contact op. Ik help jou en je dier graag!
Reactie plaatsen
Reacties
Mijn 8 jarige Kwpn merrie vertoont sinds een aantal weken exact de hierboven omschreven klachten. Trainen gaat echt niet meer, ze blijft maar proesten en de teugels uit mijn handen trekken en gaat nu ook staken. Hopelijk hebben jullie iets wat ik kan doen’