Fytotherapie

Het gebruik van kruiden als geneesmiddelen is al zo oud als de mensheid zelf. Duizenden jaren geleden verkreeg de mensheid de kennis van kruiden door ervaring. Daarnaast waren mensen in de oudheid meer verbonden met de kosmos en natuur, waardoor zij vertrouwde op hun intuïtie over de werking van een plant.

In de fytotherapie is het gebruikelijk de plant toe te passen aan de hand van de geanalyseerde inhoudsstoffen. Kruiden worden vooral in zijn geheel toegepast, omdat de gehele plant met zijn inhoudsstoffen een betere werking geeft dan losse delen van de plant. In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde waarbij het hoofdbestanddeel uit het geheel van het kruid wordt geïsoleerd en tot een geneesmiddel wordt verwerkt. Bij dit proces gaat een belangrijk deel van de geneeskrachtige werking van het kruid verloren.

In de fytotherapie kan de geneeskrachtige werking afgeleid worden uit de signatuurleer, de uiterlijke verschijningsvorm van een plant. Het geheel of een deel van de plant wordt in verband gebracht met de structuur en delen van het menselijk of dierlijk lichaam of functies daarvan. Zo geeft bijvoorbeeld de beharing van de stengel aan dat het kruid werkzaam is op de huid, haren en slijmvliezen. Het is bijzonder mooi en interessant hoe dit systeem werkt.

 


Aromatherapie

Het gebruik van aromatherapie is ongeveer 5000 jaar geleden begonnen. In de aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën. Een essentiële olie bevat de wezenlijke kracht of energie van de plant waaruit ze is gewonnen, de essentie van de plant (vandaar het woord 'essentieel'). De meeste essentiële olie wordt gewonnen door middel van waterdampdestillatie of koude persing uit onder andere het blad, de bloem, de vrucht, de wortel of het schors van een plant, struik of boom. In de aromatherapie zijn er drie wijzen van toepassing: inademing, massage en inname.

Essentiële oliën zijn niet alleen inzetbaar wanneer bij fysieke problemen de balans moet worden hersteld, maar ook bij mentale problemen. Aromatherapie is werkzaam bij klachten op het gebied van de huid, de spijsvertering, de hormoonhuishouding, de luchtwegen, maar ook bij gedragsproblemen zoals angst en onzekerheid. Iedere essentiële olie heeft zijn eigen werkingsgebied en kwaliteit, ze zijn zeer geconcentreerd en daardoor hebben zij een krachtige werking. Zet daarom nooit een essentiële olie in bij je dier zonder overleg en advies van een goede therapeut. 

Om het beste resultaat van de behandeling te krijgen is het van belang dat de essentiële olie een zuiver geteelde en eerlijk gewonnen onverdunde olie is. De olie dient altijd van biologische kwaliteit te zijn.



Bach Bloesem therapie

Het voornaamste kenmerk van bach bloesem therapie is dat negatieve gemoedstoestanden worden veranderd in positieve eigenschappen.
Bach bloesems zijn ontwikkeld in de jaren '30 van de vorige eeuw door Dr. Edward Bach. Deze arts merkte op dat voorafgaand aan elke ziekte een negatieve psychische toestand ontwikkelt. Het principe van de therapie van Dr. Bach is de mentale balans herstellen. Een gezonde geest kan weer een gezond lichaam geven.

Bach bloesem remedies werken door middel van trillingen. Deze trillingen zijn afkomstig uit bloesems van diverse planten, struiken en bomen, die met een specifieke bereidingswijze verkregen worden. 
Er zijn in totaal 38 remedies, elk daarvan is verbonden aan bepaalde karaktereigenschappen en gedragingen. 

Het inzetten van bach bloesem therapie is zowel effectief bij een mentale disbalans, maar ook ter preventie wanneer er (nog) geen sprake is van ziekte. Hoe beter een dier in zijn vel zit, des te minder is de kans op het ontwikkelen van een disbalans, zowel mentaal als fysiek.


Celzouttherapie

Een van de mensen die in de negentiende eeuw zich bezig hield met de minerale zouten in het menselijk lichaam was Dr. Wilhelm Schüssler (1821-1898). Hij ontdekte dat veel ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren waren. Niet zomaar een tekort in het lichaam, maar specifiek in de cel.

Celzouten zijn minerale zouten, bestaande uit een positief en een negatief geladen deel, ionen genaamd. Ze werken op cellulair niveau om biochemische processen in het lichaam te ondersteunen. Ionenverbindingen zijn betrokken bij verschillende lichaamsfuncties en erg belang voor het juiste evenwicht tussen de lichaamscellen.

De celzouten zijn gemaakt om de stofwisseling optimaal te laten functioneren. Wanneer er in het lichaam een tekort is aan een bepaald celzout, geeft dit een verstoring in de celstofwisseling. Dit kan leiden tot ziekte of gezondheidsproblemen. Celzouten vullen het tekort aan minerale zouten weer aan en herstellen de balans van mineralen in de cellen.

De in een juiste verhouding en op de juiste plaats aanwezig zijn van de celzouten is bepalend voor de algemene conditie en het herstellend vermogen van het lichaam van het dier.

 

 


Tellington TTouch therapie

De TTouch methode is een speciale manier van aanraken, waarbij uitgegaan wordt van cirkelvormige bewegingen met de handen en de vingers over het hele lichaam van het dier. De zogenoemde touches kunnen toegepast worden bij verschillende fysieke- en gedragsproblemen. TTouch zorgt voor meer bewustwording van eigen lichaam en maakt het dier zekerder in zijn bewegingen en in zijn gedrag. 

De methode lijkt op massage, maar dat is het niet! Bij massage wordt de nadruk gelegd op de spieren, bij TTouch wordt er gewerkt met het doel om het zenuwstelsel te stimuleren en te activeren. 

Op fysiek niveau helpt TTouch de doorbloeding te verbeteren, pijn te verlichten, spierspanning te verminderen en genezingsprocessen te bevorderen. De touches zorgen er tevens voor dat er endorfine vrij komt, wat zorgt voor minder stress. Dit maakt de TTouch methode een fijne therapie voor angstige en onzekere dieren, zij zullen door de aanraking meer ontspannen en zich zekerder voelen.

Om nog meer lichaamsbewustwording te creëren en balans en coördinatie te verbeteren kan er gebruikt gemaakt worden van oefeningen en hulpmiddelen. Zoals kennismaking met verschillende ondergronden, hoogteobjecten en verschillende parcoursen.