Voeding

Van alle factoren die het lichaam kunnen triggeren tot de ontwikkeling van gezondheidsproblemen, is de voeding misschien wel de grootste factor waar de mens dagelijks heel bewust wat aan kan veranderen. Om zo de kans op het ontwikkelen van bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, allergieën en huidklachten te minimaliseren.

Elke diersoort heeft een maag-darmstelsel met andere eigenschappen om de voeding, die zij van nature zouden eten, te verteren en de voedingsstoffen op te kunnen nemen. Gezondheid begint in de darmen, het is dus zeer van belang dat de voeding past bij de diersoort. Wanneer het spijsverteringsstelsel gezond is, is deze goed in staat om diverse ziekten te voorkomen, waarbij de darmflora een fundamentele rol in speelt. 

Tijdens het consult wordt voor mij duidelijk of de voeding bij het dier past. Ik bekijk de ingrediënten, structuur, hoeveelheid en controleer of de voeding bij het dier past door te meten met de Connectiesensor of Lecher-antenne. Wanneer uit het consult blijkt dat de huidige voeding niet bevorderlijk is voor de gezondheid van het dier, wordt er een naar een passend alternatief gezocht. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de behoeftes van het dier, als van de eigenaar.


Vaccinatiebeleid

Het doel van vaccineren is het voorkomen van ernstige ziekten, die kans hebben op een dodelijke afloop. Een vaccin bestaat uit een verzwakte ziekteverwekker, meestal een virus of bacterie. Bij toediening gaat het lichaam hier afweerstoffen tegen maken en is het dier voor een bepaalde periode beschermd tegen de desbetreffende ziekte.

Het toedienen van een vaccin is een sterke onnatuurlijke stimulatie van het immuunsysteem, omdat deze meestal meerdere subgroepen van ziekteverwekkers en meerdere ziekteverwekkers tegelijk bevatten. Wanneer een vaccin wordt toegediend bij een dier dat herstellende is van een ziekte, kan dit dier een terugval krijgen. Ook kunnen dieren last krijgen van allergische en toxische reacties ten gevolge van de hulpstoffen die de entstof bevat. Afhankelijk van de leefomstandigheden, binnen of buiten, individueel of in een groep, loopt een dier meer of minder risico op infectie. Het is verstandig om het vaccinatiebeleid hierop aan te passen. 

Dit kan door middel van een bloedtest, de VacciCheck genaamd, er wordt gecontroleerd of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn voor de geënte ziekten. Voldoende antistoffen betekent meestal dat je niet hoeft te enten. Meten is weten dus! Klik hier voor de lijst met dierenartsen die werken met de VacciCheck. 

 


Gedragsproblemen

Gedragsproblemen komen tegenwoordig veel voor bij dieren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen aangeboren gedragsproblemen, zoals erfelijke agressiviteit bij bepaalde rassen, en aangeleerde gedragsproblemen. In veel gevallen ontstaan gedragsproblemen door onjuiste opvoeding en/of onjuist gedrag van de eigenaar of de vorige eigenaar.

Er is sprake van een gedragsprobleem wanneer een dier ongewenst gedrag laat zien wat voor jou, als eigenaar, een probleem is. Voor iedere eigenaar is dit anders, dit hangt af van diverse factoren.

Gedragsproblemen komen vaak voort uit angst, onzekerheid, verveling of stress. In veel gevallen is het niet alleen voor de eigenaar een probleem, maar ook voor het dier zelf. 
Het kan ook zijn dat een lichamelijke kwaal de oorzaak is van de verandering in het gedrag van het dier. Je kan je voorstellen dat een dier dat last heeft van een bepaald lichamelijk probleem, niet lekker in zijn vel zit en dit laat merken in zijn gedrag. 

Door middel van natuurgeneeskundige begeleiding bij gedragsproblemen wordt de oorzaak achterhaalt en aangepakt, waardoor veel dieren met hun probleem worden geholpen.


Hoefverzorging

''No foot, no horse'' is een bekend Engels gezegde. Het geeft aan hoe belangrijk de hoeven van een paard zijn en dat het erg noodzakelijk is dat ze in goede conditie worden gehouden. 

Bij veel eigenaren zijn paardenhoeven een ondergeschoven kindje, terwijl het een ontzettend belangrijk deel van het paardenlichaam is. De gezondheid van het paard vertaalt zich in de kwaliteit van de hoef, zodra deze kwaliteit niet goed genoeg is, kunnen er problemen op fysiek, mentaal of energetisch niveau ontstaan. Wanneer er sprake is van hoefproblemen, is het niet alleen de taak om een goede bekapper of hoefsmid in te schakelen, natuurgeneeskunde biedt daarnaast ook een uitkomst. Er zijn diverse natuurlijke middelen die een ondersteunende rol bieden bij het herstel van verschillende hoefproblemen. Daarnaast bekijk ik ook de leefsituatie en voeding, omdat deze van grote invloed zijn op o.a. de hoeven. Ik bekijk de hoeven van een paard kritisch en geef advies over de verzorging.

 


Overige adviezen

Praktijk Nature4Animals geeft ook advies omtrent diverse andere onderwerpen. 

Zoals eerder genoemd is het vaccinatiebeleid een belangrijke zaak om advies in te geven. Onderwerpen als het ontwormbeleid, vlooien- en tekenbestrijding en het gebruik van medicatie vallen hier ook onder. Er zijn verschillende goede alternatieven te adviseren om de chemische belasting in het lichaam terug te dringen en het in de toekomst te voorkomen. Aangezien veel gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door een hoge chemische belasting in het lichaam en veel dieren hier hinder van hebben. 

Het is ook mogelijk om advies te krijgen in onderwerpen omtrent castratie/sterilisatie, dracht, vuurwerkangst, stervensbegeleiding, aanschaf van een nieuw (huis)dier en opvoeding van je (huis)dier.


''Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn alleen''