Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeskunde is al zo oud als haar grondlegger: Hippocrates (460-375 v. Chr.). Hij ging ervan uit dat de gezondheid van het individu samenhangt met het al dan niet in balans zijn van de verschillende lichaamsfuncties. Het fysieke, mentale en energetische deel van het lichaam is niet los van elkaar te zien. Alles is met elkaar verbonden en zelfs met de omgevingsfactoren. Daarnaast was Hippocrates van mening dat de balans tussen de verschillende delen van het lichaam behouden blijft door een gezonde en zuivere levenswijze toe te passen, waaronder voeding een belangrijke rol speelde. Zo kwam hij tot de inmiddels beroemde uitspraak: ''Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding''.
Het zelfgenezend vermogen is altijd aanwezig zolang er leven is. Echter kan het zijn afgezwakt en daardoor behoefte hebben aan hulp. Door middel van natuurlijke therapieën, middelen en maatregelen wordt het zelfgenezend vermogen ondersteund en vinden het fysieke, mentale en energetische lichaam hun balans weer terug. De wijze van hulp, de mate waarin en de duur ervan worden afgestemd op het individu, waardoor geen enkele behandeling hetzelfde is.
Wanneer er ziekte ontstaat, wordt er regulier gefocust op de ziekte en om deze op te lossen. In de natuurgeneeskunde is de focus gericht op gezondheid en wordt er gezocht naar de onderliggende oorzaak van de disbalans. De oorzaak van het probleem wordt aangepakt, waarbij geen sprake is van symptoombestrijding. Zo is de kans dat de klachten terug komen vele malen kleiner.
Natuurgeneeskunde bij een breed scala aan klachten
Veel voorkomende problemen die ik tegen kom in de praktijk:
- Allergieën
- Bewegingsproblemen
- Gedragsproblemen
- Hormonale klachten
- Huidproblemen
- Luchtwegproblemen
- Spijsverteringsproblemen
- Vage/onverklaarbare klachten
- Weerstandsproblemen
In de praktijk zie ik vaak dieren die langdurig met problemen rondlopen en er maar geen oplossing voor gevonden wordt, chronische klachten hebben zij. Natuurlijke therapieën en middelen werken hierbij ondersteunend, langdurig en succesvol, daar waar de reguliere geneeskunde uitgedokterd is.
Het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van gezondheidsproblemen is binnen de natuurgeneeskunde een van de belangrijkste punten. Een preventieve check-up kan een uitkomst bieden wanneer je wilt weten in hoeverre de staat van gezondheid bij jouw dier is. Je dier wordt natuurgeneeskundig in kaart gebracht, eventuele aandachtspunten op fysiek, mentaal en energetisch niveau worden vroegtijdig opgemerkt, waardoor mogelijk toekomstige problemen voorkomen kunnen worden.
Natuurgeneeskunde kan ondersteuning bieden tijdens een behandelplan van een reguliere dierenarts, sterker nog: reguliere geneeskunde en natuurgeneeskunde vullen elkaar juist goed aan! Natuurlijke middelen kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie verminderen en ondersteuning bieden na operatieve ingrepen en andere behandelingen waardoor het dier hier minder hinder van heeft. Ik ga op zoek naar de oorzaak van het probleem, herstel de natuurlijke balans en ondersteun de belaste organen, zodat deze weer voldoende vitaliteit krijgen.
Er zijn veel situaties waarin je bij mij op de juiste plek bent.
Wanneer de problemen van je dier elke keer terug keren en niet goed verholpen zijn.
Wanneer je een oplossing wilt voor de langdurige klachten en geen medicatie wilt geven die de symptomen van je dier onderdrukt, maar de oorzaak aanpakken.
Wanneer jouw dier een probleem heeft waar de dierenarts geen antwoord (meer) op heeft en je dier dus regulier uitgedokterd is.
Wanneer je eerlijk en onafhankelijk advies wilt om jouw dier zo goed mogelijk te helpen met behulp van natuurlijke therapieën.
Je kunt ook bij mij terecht met vragen over juiste voeding, vaccineren, alternatieven voor vlooien-, wormen- en tekenbestrijding, hoefverzorging bij paarden of algemene vragen over wat jij, als eigenaar, zelf kunt doen om je dier zo gezond mogelijk te houden.
Meer informatie hierover is te lezen bij Advies.