Het natuurlijk bestrijden van inwendige parasieten

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 17:53

Ontwormen: het bestrijden van inwendige parasieten. Het ontwormingsbeleid is een belangrijk hoofdstuk binnen de gezondheid van je dier, maar ook binnen de natuurgeneeskunde. Hoe ik erover denk en wat je zelf kunt doen lees je in dit blog. 

Heeft je dier wel wormen?

Eigenlijk kan je stellen dat ieder dier wel wat wormen in zijn of haar lichaam heeft, het wordt echter pas een probleem als het aandeel wormen buiten de acceptabele grenzen komt. Om erachter te komen hoe groot de populatie wormen in het dierenlichaam is, kan je dit laten onderzoeken. Dit heet een ontlastingsonderzoek voor honden/katten of een mestonderzoek voor pony's/paarden/ezels. Ze bestaan zelfs voor kippen, schapen, geiten etc.

Het is een methode om erachter te komen of je dier een grote wormbesmetting heeft of niet. Aan de hand van die uitslag weet je of het nodig is om je dier te ontwormen. Preventief ontwormen bestaat namelijk niet. Een ontwormingsmiddel werkt alleen op het moment dat er daadwerkelijk een grote wormbesmetting is op dat moment. Als jij je dier ontwormt zonder de ontlasting te laten checken, weet je niet of je dier wormen heeft. Het kan zijn dat je dier 3 dagen later een wormbesmetting tegen het lijf loopt en besmet raakt. Jij denkt dat je dier daarvoor beschermd is, maar het ontwormingsmiddel is dan al uit het lichaam. Dan werkt het niet meer tegen de nieuwe besmetting, maar wordt het lijf wel belast. Daarom: ontworm niet preventief, maar doe ontlastingsonderzoek een paar keer per jaar!

Door de ontlasting te onderzoeken creëer je een duurzaam ontwormingsbeleid:

  • Door deze aanpak hoef je dus alleen maar te ontwormen wanneer er daadwerkelijk wormen in de ontlasting zitten, dus als je dier een wormbesmetting heeft dat buiten de acceptabele grenzen treedt.
  • Je dier krijgt hierdoor zelf de gelegenheid om weerstand op te bouwen tegen wormen.
  • Je dier èn het milieu wordt beduidend minder belast met chemische middelen. Wist je dat veel dieren last krijgen van de chemische belasting van o.a. wormenkuren?
  • De ontwikkeling van wormresistentie tegen wormenkuren en -tabletjes wordt tegen gegaan.

Ik zie heel vaak dat diereigenaren zonder goed na te denken naar een wormenkuur of ontwormingstabletje grijpen. Maar hebben deze dieren wel een grote wormenbesmetting dan, hoor ik je denken? Door de ontlasting te laten checken op wormen èn wormeneitjes kom je er dus achter.

Een bedrijf die hierin is gespecialiseerd is VPL Het Woud, zij hebben voor verschillende diersoorten diverse wormcheckkits.

Wat kun je zelf doen om grote wormbesmettingen bij je dier te voorkomen?

Stel nou dat het niet nodig is om te ontwormen na een ontlastingsonderzoek, dan is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat je dier vrij blijft van grote wormbesmettingen.

Er zijn een aantal maatregelen die je hiervoor kan toepassen:

  • Zorg ervoor dat je dier zo min mogelijk in contact komt met ontlasting van soortgenoten en andere dieren.
  • Ruim de ontlasting tijdens het wandelen op, om andere dieren te beschermen bijv. tegen giardia (een erg besmettelijke parasiet onder honden en katten, gaat gepaard met diarree).
  • Verwijder elke dag de mest uit de paddocks en de wei. Besmette paarden scheiden namelijk wormeneitjes uit via de mest. Na een tijdje worden dit larven en zeker op de weide kunnen deze weer opgenomen worden tijdens het eten van gras.
  • Als de mest door de weide gesleept wordt, zorg er dan voor dat die weide minimaal 12 weken niet begraasd wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Een fit en gezond dier is vaak minder vatbaar voor parasieten zoals wormen. Het is dus zeer van belang dat je ter preventie aan de algehele gezondheid van je dier werkt. Dit begint al bij de voeding. Zorg ervoor dat je dier gezonde voeding krijgt die past bij de diersoort. Zo zijn honden en katten van nature vleeseters en hebben hier dus behoefte aan. De basis van de voeding van paarden bestaat uit suikerarm hooi, het liefst verrijkt met diverse kruiden. Wil je persoonlijk voedingsadvies voor jouw dier, neem dan contact met mij op. 

Er zijn een aantal natuurlijke middelen, zonder chemische stoffen, die ervoor zorgen dat het darmmilieu van je dier minder aantrekkelijk is voor wormen, dit kan je dus preventief inzetten:

  • Middelen op basis van kruiden die het darmmilieu ondersteunen en onaantrekkelijk maken zoals bijv. Verm-x, Phytonics Microcomp, Puur Parasitus.
  • Wist je dat pompoenpitten een wormafdrijvende werking hebben? Ze zijn niet alleen rijk aan antioxidanten, meervoudige vetzuren en mineralen, ze zijn ook een natuurlijke manier om wormen het lichaam uit te werken. Ze bevatten het stofje cucurbitacin, wat een verlammend effect geeft op wormen. Hierdoor kunnen ze zich niet vasthouden aan de darmwand en worden ze met de ontlasting het lichaam uit gewerkt.
  • De essentiële olie van knoflook heeft een bloedreinigende functie en werkt positief op de weerstand. Let op: een teveel aan knoflook kan bloedarmoede bij dieren veroorzaken. Gebruik dit alleen na advies of samenspraak van een goede therapeut.
  • Het toepassen van knoflook verwerkt in bijv. schapenvet of kokosolie is een mooi en veilig alternatief.
  • Esparcette is een plant dat looistoffen bevat die een werkzaamheid hebben tegen wormen. Esparcette heeft vooral een werking om de infectiedruk van bloedwormen te verlagen.
  • In het voor- en najaar je dier reinigen zorgt voor minder balast in het lichaam en dus een schoner lichaam, hierdoor is je dier ook minder aantrekkelijk voor parasieten.
  • Er zijn nog wat kruiden met een positieve werking tegen wormen zoals: kurkuma, absintalsem, fenegriek, kruidnagel, citroenkruid en tijm. Deze kruiden kunnen het beste in een mengsel gegeven worden aangezien een paar kruiden wormafdrijvend werken en een paar kruiden werken op het onaantrekkelijk maken van het darmmilieu.


Zo zie je dat er genoeg alternatieve mogelijkheden zijn om je dier te beschermen tegen inwendige parasieten en dat het belangrijk is om regelmatig de ontlasting te laten checken op wormen en hun eitjes. Zo voorkom je een chemische belasting in het lichaam, met alle gevolgen van dien.

Heb je een vraag over het ontwormingsbeleid voor jouw dier? Stuur mij een berichtje! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.