5-Elementen in het voorjaar

Gepubliceerd op 14 maart 2023 om 13:09

De vijf elementen theorie is een indeling in vijf verschillende karaktertypen volgens de Chinese geneeskunde en kan vertaald worden naar dieren. Het type heeft niet alleen invloed op het karakter, maar ook op de omgang van de mens, training, voeding, huisvesting en de gezondheid van je dier.

Het element hout

Volgens de 5-elementen theorie past het element hout bij het voorjaar. Na de winter ontwaakt de natuur, planten komen uit de grond, bomen en struiken krijgen weer nieuwe blaadjes. Hout is sterk en krachtig, (jong) hout is buigzaam. De vezels van hout moeten vochtig en soepel blijven, anders breekt het hout.

Houttype dieren

Houttype dieren zijn dieren die duidelijk hun grenzen kunnen aangeven, maar deze ook snel opzoeken. Het zijn snelle eters, harde werkers en in de sport erg prestatiegericht. Een houttype dier wil de beste zijn en alles als eerste doen. Het zijn dieren die over het algemeen moedig, dapper en zelfverzekerd zijn. Ze kunnen zelfs soms hun zin doordrijven. Houttypes kunnen hard voor zichzelf zijn en zij hebben een hoge pijngrens. Het zijn dieren die erg ondernemend, onderzoekend en nieuwsgierig zijn. Vaak hoort het houttype bij grote, stevig en gespierde dieren.

Houttype paarden

Houttype paarden willen als eerste naar buiten, altijd voorop, hij kan dan ook ongeduldig worden als het allemaal te lang duurt. In de training gaat het niet altijd even makkelijk. Een goed uitgebalanceerd Houtpaard gaat voor je door het vuur en kent weinig angst. In de kudde zal het een leidende hengst zijn. Als een Houtpaard in disbalans is, dan komt er vaak woede, frustratie en stress naar boven. Ze zijn snelle eters en knoeiers met het eten, ze gunnen zichzelf bijna geen tijd met eten.

Houttype honden

Houttype honden zijn vaak leiders van een roedel, ze stralen natuurlijk leiderschap uit dat door niet Houttypen makkelijk wordt geaccepteerd en gevolgd. Het zijn bij uitstek werk- en sporthonden. Ze willen graag werken, vooral als er actie en beweging in zit. Houttypen honden doen alles snel, dus ook eten. Ze kunnen hierin schrokken of voernijd vertonen. Dit type honden kan erg opdringerig zijn, een harde doordringende blaf hebben om je iets te vertellen. Een houttype hond in balans kan goed zijn grens aangeven door een blaf of grom te laten horen, één duidelijk signaal. Een type in disbalans zal op alles met gegrom of agressie reageren. Een houttype hond is een goede waker.

Houttype katten

Houttype katten zijn vaak de wat grotere, atletische en ondernemende katten. Het zijn absoluut geen binnenkatten. Ze zijn heel graag buiten, op onderzoek uit en hun territorium verdedigen tegen andere katten. Ze geven makkelijk hun grenzen aan en zullen daarbij ook regelmatig het gevecht aan gaan, terroriseren andere katten uit de buurt. Houttype katten in balans zullen in een nieuwe omgeving snel uit het reismandje komen en nieuwsgierig op onderzoek uit gaan. De typen in disbalans zullen in het mandje blijven zitten en zich moeilijk laten onderzoeken.

Houttype konijnen

Houttype konijnen hebben vaak een grote of forse lichaamsbouw voor hun ras en zijn gespierd. Ze zijn ondernemend, nieuwsgierig, zelfverzekerd en laten zich niet graag opsluiten in een hok. Ze willen graag naar buiten en ruimte hebben. Als ze dit niet krijgen worden dit erg moeilijke konijnen, ze kunnen gaan stampen uit frustratie of boosheid. Het eten in de groep kan wel eens competitief gedrag opleveren, dit gaat erg snel bij een houttype konijn. Het zijn konijnen die makkelijk te trainen zijn voor bijvoorbeeld bunny hop, een springsport voor konijnen.

Houttype medisch

Houttype dieren zijn bijzonder hard voor zichzelf, ze hebben een hoge pijngrens en gaan makkelijk door als zij iets mankeren of een verwonding hebben. Het is daarom ook heel belangrijk om als eigenaar je dier goed te checken en de subtiele signalen van pijn goed te kennen. Bij dieren met het houttype zijn de lever en galblaas de zwakkere organen. Daarnaast zijn ze sneller vatbaar voor koliek, darmstoornissen, stemmingswisselingen, problemen aan pezen, banden en ogen, gevoelig voor hoefbevangenheid, in disbalans kunnen zij gewelddadig gedrag laten zien.

Wil je meer te weten komen over de 5-elementen hoe je deze kunt toepassen bij je dier?

  • Voor paarden heeft Eric Laarakker het boek "Paardentypen" geschreven.
  • Voor honden, katten en konijnen heeft dierenarts Aleid Hillebrand in samenwerking met Eric Laarakker het boek "Leer jouw hond, kat of konijn kennen met de Vijf Elementen" geschreven

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.