De grote voorjaarsschoonmaak

Gepubliceerd op 21 april 2019 om 09:00

Het voorjaar is in volle gang! Dit is dé tijd om het lichaam van je dier te reinigen, ik bedoel hiermee niet dat je je dier een flinke wasbeurt moet gaan geven. Draineren, detoxen, ontgiften, ontslakken, reinigen. Het zijn verschillende termen met hetzelfde doel: afvalstoffen verwijderen uit het lichaam.

Waarom dieren reinigen?

In onze hedendaagse samenleving worden onze dieren blootgesteld aan vele vormen van belastende en onnatuurlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige toevoegingen aan de voeding, zoals synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Maar ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen op gewassen, het gebruik van medicatie, reststoffen van vaccinaties en uitlaatgassen in de lucht die ingeademd worden en in het lichaam wordt opgeslagen.
Het lichaam kan dit op zekere hoogte heel goed zelf verwerken d.m.v. de uitscheidingsorganen, toch wordt een deel van de afvalstoffen opgeslagen in bindweefsel, wat vaak voor een mindere gezondheid zorgt. Binnen de natuurgeneeskunde wordt er daarom regelmatig geadviseerd om het lichaam hiermee een handje te helpen.

Reinigen is een natuurlijk proces. In de vrije natuur is de winter voor dieren vaak een periode van vasten of schraal leven. Hierdoor wordt het lichaam op een natuurlijke wijze gereinigd. Daarnaast eten wilde dieren in het voorjaar veelal verse kruiden en in het najaar rijp fruit om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen.
Onze gedomesticeerde dieren hebben niet altijd de mogelijkheid om deze zelfreiniging in gang te zetten. Ze worden beperkt in hun bewegingen, bepalen niet zelf wat ze eten of hebben door fokken en domesticatie het vermogen verloren om de noodzakelijke reiniging aan te voelen of uit te voeren.

Bij welke klachten is een reinigingskuur zinvol?

Onderstaande klachten komen vaak voor bij dieren die last hebben van een grote opstapeling aan afvalstoffen:

  • Jeuk
  • Ontstekingen
  • Problemen met de rui
  • Stinkende vacht
  • Spijsverteringsproblemen
  • Mok
  • Zomereczeem
  • Allergieën
  • Weerstandsproblemen
  • Vieze ogen en oren
  • Chronische aandoeningen
  • Gras eten

Het is vaak lastig te voorkomen dat je dier belastende stoffen binnen krijgt, wel is de hoeveelheid te beïnvloeden. Je kan als eigenaar bewust omgaan met de voeding, het vaccinatiebeleid, het ontwormbeleid, bestrijding tegen vlooien en teken, het wassen met natuurlijke shampoo's. Ook kan medicatiegebruik invloed op het lichaam hebben dat de lever en nieren moeite hebben om deze chemische belasting af te voeren en dit zich gaat opstapelen.

Kijkend naar dieren in de vrije natuur zijn het voor- en het najaar de meest geschikte momenten om te reinigen. Er zijn verschillende manieren, middelen en kruiden om bij een reiniging in te zetten. Ik gebruik vaak groene leem/klei, chlorofyl of Phytonics Detox Comp. Ook zet ik wel eens kruiden in, o.a. brandnetel, paardenbloem, mariadistel en jeneverbes. De keuze voor een bepaald middel om te reinigen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de medische geschiedenis, leeftijd en klacht van het dier.

Mogelijke bijwerkingen

Tijdens de reinigingskuur komen veel afvalstoffen vrij en dat betekent dat er ook kans is op verschillende bijwerkingen. Het zich ontdoen van afvalstoffen kost een lichaam extra energie en kan belastend zijn voor je dier. Tijdens een kuur worden deze afvalstoffen door het bloed getransporteerd, wat ervoor kan zorgen dat het lichaam hier een reactie op geeft. Klachten die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, lichte griepverschijnselen of een tijdelijk verergering van de bestaande klachten. Deze reactie mag in geen geval zo erg zijn dat het dier er echt ziek van wordt.

Het is verstandig om tijdens een reinigingskuur niet teveel te vragen van je dier, laat zware trainingen en activiteiten waarbij uithoudingsvermogen nodig is even achterwegen.

Het is belangrijk je te realiseren dat de lever en nieren tijdelijk extra hard moeten werken om de afvalstoffen af te voeren. Jouw dier en zijn lever en nieren moeten wel fysiek in staat zijn om dit te kunnen. Soms is het dus nodig om de lever en de nieren te ondersteunen.

Zorg voor voldoende vers drink water, dieren kunnen tijdens een reinigingsproces meer behoefte hebben aan water. Dit helpt afvalstoffen ook sneller af te voeren.

Wanneer niet reinigen?

Een reinigingskuur is niet geschikt voor elke situatie. Het reinigen vraagt veel energie van het dier, het is daarom af te raden om een dier dat ziek of herstellende is te reinigen. Dit zou zorgen voor een té grote belasting voor het lichaam. Er zijn verschillende situaties waarbij afgeraden wordt om je dier te reinigen:

  • Tijdens dracht of lactatieperiode
  • Bij dieren jonger dan één jaar
  • Bij dieren met lever- of nierproblemen
  • Bij dieren met diabetes
  • Bij dieren met botpennen (of andere lichaamsvreemde voorwerpen, geldt niet voor de chip)
  • Bij dieren die intensief getraind worden
  • Bij dieren die medicatie gebruiken, net gevaccineerd of ontwormd zijn (tijdens een reinigingskuur worden alle lichaamsvreemde stoffen afgevoerd, waaronder ook medicatie)

In sommige bovenstaande situaties is het wel mogelijk om een reinigingskuur in te zetten, er moet dan wel rekening gehouden worden met een paar voorwaarden.

Ik adviseer om altijd advies te vragen aan een natuurgeneeskundig therapeut alvorens het inzetten van een reinigingskuur. De keuze van het middel, dosering en duur van de kuur zijn van verschillende factoren afhankelijk. Zelf experimenteren met reinigingskuren kan een slecht of zelfs onveilig resultaat geven!  

Indien je vragen hebt of advies wilt, dan help ik je hier graag mee!

Reactie plaatsen

Reacties

Colinda
5 jaar geleden

Mooie blog Cilla, ontgiften is het begin van herstel!